Bemutatkozás

A Juhász Erzsébet Hagyományőrző Egyesület 2011-ben alakult 20 fővel, tagjainak száma jelenleg 30 fő. Varga Dánielné Juhász Erzsébet, a Népművészet Mestere mindenki által ismert „Erzsi néni”. A furtai hímzés felelevenítője, a régi motívumok újra tervezője rajzolta, hímezte, településünk hírnevét országosan ismertté tette. Munkásságát továbbvéve, az egyesület Alapszabályában foglalt célja Furta község népi hagyományainak felelevenítése, ápolása, átadása a felnövekvő generációnak, a hagyományok minél szélesebb körben való elterjesztése mind az országon belül, mind a határon túl élők számára. Kezdetek óta működik a hímző szakkör, újra megalakult a citera együttes és tagjaink közt van gyékény fonó, citera készítő és fafaragó is.

 A szakkörökön elkészült alkotásokkal, az együttes által összeállított népdalcsokraival és a helyi gasztronómia bemutatásával számos rendezvényen, kiállításon, fellépésen és fesztiválon népszerűsítette az egyesület Furta értékeit.

A hímzés mellett, fontos feladatunknak tekintjük a helyi értékek megőrzését, népszerűsítését. "Furtai értéktarisznya I-II." címmel nyert Hungarikum pályázatok segítségével óvodás, alsós, felsős és középiskolás gyermekek bevonásával régi tárgyi eszközök összegyűjtéséből kiállítást, szakköröket és hagyományőrző kulturális programokat szervezünk, mely programok alkalmával a falu apraját és nagyját bevonjuk tevékenységeinkbe. A két pályázat megvalósításának eredménye 3 kiadvány. „Furtai barangoló I.” „Furtai barangoló II.” (2015) és a „Furtai Érték Naptár” (2017). Könyvjelzős naptár készült 2015-ben, illetve megújult formában 2017-ben.

Magyarságunk megőrzését, kifejezését hagyományaink felelevenítésén és ápolásán keresztül szeretnénk életben tartani.

Tevékenységeink:

  • Minden évben megrendezésre kerül a Húsvétoló, a Hagyományőrző est, a Betlehem és az Adventi Gyertyagyújtás.
  • Tagjainkkal kiállításokon, vásárokon, fesztiválokon veszünk részt.

Eredményeink:

Számadó napi kiállításokon való megjelenésekért egy oklevéllel és egy kupával lettünk gazdagabbak.

Gasztronómiai fesztiválokon 2 - szer ezüst, 1 – szer arany érmet szereztünk.  

Nyertes pályázataink:

  • Furtai Értéktarisznya I. programsorozat foglalkoztató füzetekkel (2015).
  • Furtai Értéktarisznya II. (2016-2017).

Állandó Partnereink: